ME žáků a dorostenců Bulharsko 2011
logo

Ve dnech 16.-19.6. 2011 se uskutečnilo Mistrovství Evropy žáků a dorostenců v Bulharském městečku Primorsko. Na závodníky tu čekal mírně kopcovitý terén a horko. Česká výprava čítala celkem 12 závodníků. Z každé kategorie tři. M14: Martin Šimáček, Robert Polák, Honza Priessnitz, D14: Kateřina Bžatková, Kateřina Papežová, Barbora Matoušková, M16: Pavel Hladík, Jakub Šrom, Dalibor Bakala, D16: Martina Dvořáková, Anna Oplová, Petra Sádlová. Do Bulharska jeli se závodníky také dva trenéři, Miroslav Vlach a Jiří Mareček. Protože jsme nesehnali letadlo, které by letělo do Bulharska 16.6., museli jsme letět letadlem, které letělo už 15.6. Díky našim bílovickým závodníkům, kteří předvedli v nominačkách na Evropu vynikající výkony, získal oddíl SK Radiosport největší zastoupení v reprezentaci.

Z Bílovic jsme odjížděli 14.6. v jedenáct hodin večer. K Ruzyňskému letišti jsme dorazili 15.6. ve tři hodiny ráno. Přivítali jsme se s našimi spolureprezentanty, podrobili se kontrolám na letišti a v pět hodin ráno jsme opouštěli pevnou zemi letiště v Ruzyni. Za celou cestu jsme skoro vůbec nespali. V osm hodin (čas v Bulharsku) jsme doletěli do Bulharského Burgasu. Díky tomu, že jsme letěli o den dříve, jsme ještě stihli poslední závod čtyřdenek, které Bulharsko pořádalo před Mistrovstvím Evropy. Na letišti v Burgasu na nás čekal řidič mikrobusu, aby nás odvezl na start. Ospalí jsme se připravovali na dvoumetr, který se běžel téměř na rovině. Protože jsme byli unavení a skoro vůbec jsme nespali, brali jsme závod spíše tréninkově, abychom se seznámili s terénem a stylem stavění tratě. Po závodě jsme jeli do našeho hotelu. Odpoledne jsme se ještě šli vykoupat do moře a večer šli brzo spát.

První den Mistrovství Evropy byl příjezdový. Přijelo celkem 10 zemí. Tento den jsme měli téměř volný. Dopoledne jsme se šli rozklusat kolem pobřeží a k večeru pořadatel zorganizoval trénink vysílačů obou pásem. Večer jsme ještě obdrželi poslední pokyny od trenérů a šli jsme spát, abychom byli na závod, na který se připravujeme celý tento rok, plní energie.

Druhý den, tedy 17.6. se běželo Mistrovství Evropy 3,5MHz. Budíček byl v šest hodin. Nasnídali jsme se a šli na autobus, který nás odvezl na start. Před startem jsme studovali mapy, debatovali nad postupy, pořadím, prostě jsme se co nejvíc soustředili na závod. Start byl na okraji mapy a cíl uprostřed mapy. Postupně startovali všichni závodníci. Určení pořadí nebylo těžké, spíš nám vadil hustý porost, který máme v česku minimálně, takže jsme na něj nebyli zvyklí. Vše jsme ale překonali a s vypětím všech sil na trati obsadili tato místa: M14: 1. místo Martin Šimáček, který tak získal titul Mistr Evropy, 5. místo Jan Priessnitz, 8. místo Robert Polák, D14: 5. místo Kateřina Bžatková, 8. místo Kateřina Papežová, 12. místo Barbora Matoušková, M16: 6. místo Jakub Šrom, 10. místo Pavel Hladík, 11. místo Dalibor Bakala, D16: 12. místo Martina Dvořáková, 13. místo Anna Oplová. 14. místo Petra Sádlová. Medaile z týmů: 1. místo kluci M14, 3. místo holky M14, 3. místo kluci M16. Závod se nám celkem vydařil, hlavně nynějšímu Mistru Evropy Martinu Šimáčkovi. Ještě pár hodin jsme rozebírali postupy a odpoledne jsme se šli opět vykoupat do moře. Večer bylo vyhlášení a po něm nám trenéři sdělili ještě poslední pokyny k dalšímu závodu a my šli opět brzy spát, aby naše výsledky byly ještě lepší, než doposud.

Třetí den závodů, 18.6 se běželo Mistrovství Evropy 144MHz. Budíček opět v šest hodin, odjezd, byl také ve stejnou dobu, ovšem start byl jinde. Mapa na druhý závod byla z části stejná, jako na závod první, takže jsme věděli, v jakém terénu poběžíme. Start pořadatelé umístili doprostřed mapy, takže bylo těžké se rozhodovat, jaké jít pořadí. Ovšem s tím neměl problém Martin Šimáček z kategorie M14, který opět závod vyhrál a stal se dvojnásobným Mistrem Evropy, za ním pak skončil na 10. místě Robert Polák, 16. místě Jan Priessnitz. V kategorii D14 skončila na 7. místě Kateřina Papežová, 8. místě Kateřina Bžatková, 11. místě Barbora Matoušková. Kategorii M16 vyhrál Pavel Hladík a stal se tak poprvé Mistrem Evropy, na 6. místě skončil Jakub Šrom a 7. místo patřilo Daliboru Bakalovi. V kategorii D16 byla na 5. místě Martina Dvořáková, 13. místě Anna Oplová a 16. místě Petra Sádlová. Na týmy skončili kluci z kategorie M14 na 3. místě, holky z kategorie D14 na 2. místě, kluci z kategorie M16 na 2. místě a holky z kategorie D16 na 3. místě. Druhý náročný závod tedy skončil a my se těšili na vyhlášení, které bylo ještě toho dne večer.

Poslední den závodů byl odjezdový. Ovšem letadla, která letěla ten den do Prahy, byla už plná a nám tedy nezbývalo, než letět až příští den. Takže jsme měli celý tento den volný. Po dopoledním plavání v moři jsme odpoledne navštívili místní aquapark, který nám jako dárek zaplatili pořadatelé. Strávili jsme tam asi tři hodiny kvalitní vodní zábavy a poté se odebrali zpět na hotel. Večer jsme se ještě zašli vykoupat do moře a pak hurá do postele, abychom byli vyspaní, neboť jsme vstávali v pět hodin ráno, abychom stihli letadlo, které odlétalo z Burgasu v osm hodin. V deset hodin středoevropského času jsme přistáli na letišti v Ruzyni. Poté se už naše cesty rozdělili. Někteří odjeli směr Pardubice, jiní Cheb a někdo zase jel domů do Prahy. Většina však odjela směr Brno, do Bílovic nad Svitavou.

Česká reprezentace získala 10 cenných kovů, což znamenalo 2. místo mezi státy. Nestačili jsme jen na Rusy.Všichni si z Bulharska odvezli plno nových zážitků, cenných medailí, někteří i motivaci k lepším výsledkům, ale hlavně jsme všichni zdraví, takže můžeme v našich výborných výkonech pokračovat i nadále. Na závěr bychom rádi poděkovali organizátorům za vydařené Mistrovství Evropy, trenérům, kteří nám vždy poradili co a jak a všem, co nám fandili doma v Česku, ale i jinde ve světě, díky!

Jakub Šrom, Robert Polák, Martina Dvořáková