www.eyac2013.com
stránka o MEŽD 2013
Oficiální výsledky

vydáno 26.6.
Videa z EYAC 2013
Pardubická výpravaTak. Je tu poslední příspěvek v MEŽD speciál. Jak jsem slíbil, vzpomínka na eyac 2013 nebude žít jen v naších srdcích, ale taky na videu. Připravil jsem 5 videí. Odkazy na ně uvidíte, pokud rozkliknete odkaz k četbě více informací. Ještě se nikde jinde na webech neobjevily žádné fotky, videa apod., takže až se tak stane, všechny odkazy na media naleznete na stránce o MEŽD 2013. Stránka MEŽD speciál již posloužila svému účelu a nyní se na ní nebudou objevovat žádné nové informace. Děkuji, že jste sem chodili a četli články, které vám doufám k něčemu byly a třeba zase u dalšího MEŽD opět na viděnou.
Jakub Šrom, tvůrce MEŽD speciál
Je to už něco přes týden, co skončilo čtrnácté ME žáků a dorostenců v ROB a na internetu se zatím neobjevil žádný článek, jiná než pořadatelská fotogalerie a žádná videa. Konečně jsem dostříhal videa z MEŽD, takže zveřejňuji odkazy a doufám, že se vám videa budou líbit. Kvůli kvalitě nedoporučuji režim celé obrazovky, jen zvětšeného okna.
Videa: záznam celého EYAC, 1. den - 144MHz, 2. den - SPRINT, 3. den - 3,5MHz
Pro takové shrnutí šampionátu a představu tamní atmosféry vám poslouží následující video:

Pokud byste chtěli záznam z Mistrovství v lepší kvalitě na DVD, stačí napsat na email: jakub.srom@seznam.cz. DVD mohu dovést na závody národního žebříčku nebo kamkoli pojedu.
Tímto vám děkuji za sledování MEŽD speciál, přeji hezký zbytek sezóny a hodně štěstí nominovaným na ME Polsko 2013.
vydáno 17.6.
Shrnutí Mistrovství Evropy
Česká televizeTak jako zhodnocení po závodě by se měl zhodnotit i šampionát. Nádhernou atmosféru, skvělé výsledky a bravurně organizátory zvládnuté mistrovství, to jsou rysy letošního EYAC. Ten kdo tam nebyl, jakoby vůbec nevěděl o čem je řeč. Pojďme se vrátit v čase!!!
Byli jsme svědky snad troufám si říct nejlepšího žákovského Mistrovství Evropy, jaké kdy bylo. Před statistikami si pojďme projít jednotlivé dny.
MEŽD pásmo 144MHz - první den 13.6.
Jakub Petříček První závodní den nám stavitel všech tratí Karel Fučík postavil dvoumetr s jednou náběhovou kontrolou, což málokdo předpokládal. Trénérům to trošku zhatilo plány s teoretickým umístěním kontrol v mapě, neboť počítali se dvěma náběhovými kontrolami. Závodníci si tak museli v lese poradit sami. Českým závodníkům to ovšem nedělalo problém a vybojovali 8 medailí. Mistři Evropy z Česka se stali Martin Kinc a Martin Šimáček, který splnil dokonale roli favorita. Od M. Kince bylo zlato trošku překvapením, ale rozhodně měl šanci, kterou jak se ukázalo, využil.
Slováci v tomto závodě předvedli také nadstandardní výkon. Díky vítězství Barbory Filové v kategorii W14 získalo SVK nejen individuální medaili, ale také týmovou. Poté se už prosadila jen Edit Lazoríková druhým místem ve sprintu.
Do hodnocení států se započítávaly jen 4 státy, protože ostatní byly bez medaile. To se nezměnilo ani po sprintu. Po prvním dni vedla Česká Republika před Ruskem, Slovenskem a Ukrajinou, na což se hezky koukalo.
MEŽD ve SPRINTU 3,5MHz - druhý den 14.6.
Kateřina Bžatková Nová disciplína na MEŽD. Závodníci nevěděli, do čeho jdou. Některým to pomohlo (třeba Čechům), některým moc ne (například Chorvatům). Ovšem podmínky měl každý stejný a bylo jen na jednotlivci, jak se s tím vypořádá. Ukrajina byla po prvním dni hodně dole a museli se zvednout. Tlak ale ustáli a dokonce Liubov Lebedieva (W14) a Fedir Karpovych (M14) vyhráli. Ukrajina si tak polepšila o 4 medaile a zařadila se před třetí Rusko. Česká Republika měla velký náskok a podle toho, jak má nabušený tým to nevypadalo, že ji někdo předežene.
Češi ovšem také nevyšli naprázdno. Sprint jim očividně sedl a do řad přibyli další dva reprezentanti s titulem Mistra Evropy. Byli to Katřina Bžatková (W16) a Matěj Žáček (M16), oba z oddílu SK Radiosport. Martin Šimáček jakož to jediný reprezentant z Pardubic skončil v M16 třetí. V kategorii M14 ztratil Jan Švec na vítěze překvapivě jen 22 sekund, což mu zajistilo neuvěřitelné druhé místo. Podobně dobře si vedl Vojta Bžatek, který se zařadil za Honzu. Pro něj to byl také životní výsledek.
Sprint ukázal, že má v programu ME jistě místo, snad se ho dočkáme i další roky.
MEŽD pásmo 3,5MHz - třetí den 15.6.
Daniela Trpáková Poslední závod Mistrovství Evropy nabídl dvě náběhové kontroly. I když koridor pro většinu závodníků vedl na jednu z kontrol, většina závodníků se to rozhodla "zalomit" na kontrolu jinou, což bylo snad i lepší co se týče možnosti postupu.
Z Českých závodníků musím opět vyzdvihnout absolutně bezkonkurenční výkon Martina Šimáčka, který si doběhl pro druhé individuální zlato v kategorii M16. Ve stejné kategorii bral bronz Honza Priessnitz. Jediná kategorie, která před závodem vypadala, že jejich výkony se budou pohybovat pouze v průměru, W14 ukázala, že vsázet si na výsledek v ROB je pošetilé. Češky ziskem zlata Danielou Trpákovou a bronzu Annou Sobotkovou dokázaly, že v ROB je možné naprosto všechno. Po nevalných výsledcích z předchozích dnů dokázaly, že nic není nemožné a vyhrály i týmy. Katka Bžatková v kategorii W16 podala také velmi slušný výkon, odměnou jí byla stříbrná medaile. Kluci v M14 brali ten den pouze bronz z týmu. Hold to nemůže vyjít vždycky.
Ukrajinci nakonec s vypětím všech sil udrželi druhé místo v seřazení států před dotírajícím Ruskem, které s výsledkem šampionátu není určitě spokojené.
Dočkali jsme se i hodnocení jiných národu. Rumuni skončili v kategorii M16 v týmech na třetím místě. S prázdnou nejeli domů ani Němci, kteří domů dovezli stříbro za individuální umístění Nilse Steina v kategorii M16.
Medailové pořadí států
pořadístátpočet medailí
1.místoČeská Republika22 (10-4-8)
2.místoUkrajina16 (5-9-2)
3.místoRusko17 (3-5-9)
4.místoSlovensko3 (2-1-0)
5.místoNěmecko1 (0-1-0)
6.místoRumunsko1 (0-0-1)
S přehledem jsme obsadili první místo v seřazení národů. Naši reprezentanti získali rekordní množství medailí. Za celou existenci MEŽD jich žáci nedovezli více. Je pravda, že se nedávno změnili kategorie, přibyl sprint, tudíž jsme mohli získat až skoro 2× více medailí (max. 44). Než tomu bylo ještě v roce 2010 (max. 24). To ale na výsledku nic nemění. Všichni naši reprezentanti si z ME odvážejí medaili, což se už dlouho nestalo, snad naposledy v roce 2009, kdy byla Evropa v Řásné.
Pořadí zisku medailí podle oddílů
pořadíoddílpočet medailíreprezentantů
1.místoBílovice13 (6-2-5)7
2.místoPardubice5 (4-0-1)1
3.místoCheb7 (3-0-4)6
4.místoPraha17 (2-2-3)3
5.místoLiberec2 (2-0-0)1
6.místoSvitavy2 (1-0-1)1
7.místoPraha22 (0-0-2)1
Bílovický oddíl SK Radiosport v této oblasti nenašel konkurenci a odváží domů nejvíce medailí. Z výsledků plyne, že bílovičtí reprezentanti dopomohli k zisku více než polovině medailí co ČR získala. Uznání si určitě zaslouží pardubický oddíl, který ač nasadil jednoho člena do reprezentace, podařilo se mu získat 5 medailí, což oddíl řadí na druhé místo.
Tato tabulka byla vytvořena jen pro zajímavost. Celkový výsledek Mistrovství samozřejmě netvoří jednotlivci, ani oddíl, ale celá reprezentace.
Před a po. Najdete rozdíly?
český tým před ME český tým po ME











Pořadatelé a Mistrovství
Talčenice u obrazovek s výsledky komentátor Hroudýs Pořadatelé zvládli Mistrovství na jedničku. Všechno jelo, bylo včas připravené a bez komplikací. Pochvalu zaslouží také Hroudýs, který komentoval závody ve třech jazycích + vyhlašoval vítěze. Výsledkový servis online se zalíbil snad všem (viz foto).
Míra a Vlasta
Míra Vlach Všichni kdo jsme prošli žákovskou přípravkou víme o kom je řeč. Míra a Vlasta Vlachovi od dob vzniku MEŽ vedou žákovskou reprezentaci. Letos je to již 16 let. Bohužel je to rok poslední. Vychovali mnoho Mistrů Evropy, mnoho skvělých běžců. Letošní poslední ME v jejich podání více než úspěšně zakončilo jejich kariéru trenérů ŽDR a nyní je budeme moci vídat pouze na trénincích, závodech a na zasedání rady AROB. Na všechny tato skutečnost dolehla až poslední den na vyhlášení, kdy jsme si pod jejich vedením naposledy poslechly českou hymnu pro vítězný tým kategorie M16.
Co dodat?
Když jsem si tak projížděl, co jsem psal před ME, říkal jsem si, jak může být možné získat tolik medailí s tak mladým týmem? Mládí by se asi nemělo tak podceňovat. Nejúspěšnějším Čechem je bezesporu Martin Šimáček se ziskem pěti zlatých medailí. Mistrovství bylo z pohledu fanouška jedinečné a neopakovatelné. Ti, kdož nebyli na místě, nefandili při závodu, nezpívali hymnu, přišli jste o hodně. Až nyní jsem osobně poznal, co to je pro trenéry, když vedou své svěřence do závodu. No a pak, když máte možnost být u toho, když někdo vyhraje a zpívat spolu s českými závodníky a fanoušky tu nejkrásnější píseň na světě, ČESKOU HYMNU, to prostě nejde popsat. Věřte mi, že jsem byl na několika Evropách a na jednom Světě jako závodník, ale jako fanoušek je to něco úplně jiného. Chtěl bych myslím snad za všechny poděkovat Českým organizátorům, Českému realizačnímu týmu a v neposlední řadě Českému reprezentačnímu týmu za vzornou reprezentaci České Republiky a za neopakovatelný nádherný zážitek.
finish
autor Jakub Šrom
Speciál MEŽD ještě nabýdne sestřih videí jednotlivých závodů, jen co je dostříhám :). Hezký zbytek závodní sezóny přeje Jakub Šrom, autor MEŽD speciál.

vydáno 15.6.
Třetí den: MEŽD 3,5MHz klasika
mapaDnešní závod se pořadatelům vydařil stejně jako ty předchozí. Byli jsme svědky mnoha skvělých výkonů, mnohdy i překvapivých, jako například v kategorii W14. Naše děvčata tam předvedla fantastický výkon, kdy se konečně ocitla na předních pozicích oproti předchozím závodům. Zlato mířící k Daniele Trpákové a Martinu Šimáčkovi jakož to k vítězům svých kategorií nám zajistilo prvenství mezi státy.
Daniela Trpáková Dnešní závod absolvovali všichni čeští reprezentanti. A to i přes naražené stehno Dominika Šroma, lehce zvrtnutý kotník Katky Papežové a namoženou nohu Honzy Švece. Česká děvčata W14 také ukázala, že umí zaběhnout skvělý výsledek. Důkazem toho je jejich první, třetí a čtvrté místo v kategorii. Kluci v M14 dnes vyšli individuálně naprázdno. Ovšem kategorie M16 opět nezklamala a kluci si doběhli pro první a třetí místo.
W14: Fantastického životního úspěchu dosáhla Daniela Trpáková, když doběhla do cíle v čase 32:15. To ještě asi nikdo netušil, že tento čas již nikdo nepřekoná. Pokoušela se o to Ukrajinka Anna Novopashyna a Češka Anna Sobotková. Ovšem jejich výkon stačil jen na druhé a třetí místo. Je to tak příjemná změna oproti předchozím dnům, kdy se této kategorii nedařilo a po dvou závodech získala jen bronz z týmů.
W16: Aneb kategorie, která drží stabilní výsledky ve všech disciplínách. Standardní situací se stává bedna v podání Kateřiny Bžatkové, která si dnes doběhla pro druhé místo překonaná jen Ukrajinkou Luchana Naumenko. A pozice těsně za stupni vítězů v podání Barbory Matouškové, které výkony stačily pouze na nejlepší čtvrté místo z dvoumetru.
Martin Šimáček M14: Na kluky, jakoby padla z předchozích dnů trošku únava. Jejich výkony nebyly vůbec špatné, ovšem nejlepší výkon Vojty Bžatka stačil pouze na čtvrté místo. Favorit závodu Martin Kinc bohužel ze zdravotních důvodů závod nedokončil, ovšem zlato už vybojoval na dvoumetru, takže nemusí být zklamaný. Vyhrál Ukrajinec Artem Mal'ovanyi před dvěma Ruskými závodníky.
M16: Po dvoumetrovém závodu jsem použil název Šimáček category. Nyní mě ale opravdu nenapadá, výstižnější název, tak ho ponechám. Martin se totiž zhostil role favorita více než zodpovědně, a když v čase 34:00 doběhl do cíle, litoval jen jednoho: "No, nechal sem tam asi 30 sekund." Vyhrál s více než pětiminutovým náskokem před Němcem Nilsem Steinem a před třetím Honzou Priessnitzem, který se také konečně dočkal individuální medaile. Na týmy hoši brali samozřejmě zlato.
Výsledky:
KATEGORIE D14
poř.jménočas
1. Daniela Trpáková (CZE)32:15
2.Anna Novopashyna (UKR)33:46
3.Anna Sobotková (CZE)35:28
4.Anna Chmelařová (CZE)37:24
6.Justýna Bouchalová (CZE)38:41
13Petra Liďáková (CZE)45:57
1. místo týmy
KATEGORIE D16
poř.jménočas
1.Luchana Naumenko (UKR)38:23
2.Kateřina Bžatková (CZE)45:08
3.Elena Pisarenko (RUS)45:12
7.Barbora Matoušková (CZE)49:47
12.Tereza Synková (CZE)59:23
13.Kateřina Papežová (CZE)62:43
15.Michaela Kučová (CZE)76:24
3. místo týmy













KATEGORIE M14
poř.jménočas
1.Artem Mal'ovanyi (UKR)41:31
2.Ilya Zavarikhin (RUS)42:12
3.Zurab Viugin (RUS)43:24
4.Vojtěch Bžatek (CZE)45:25
6.Dominik Šrom (CZE)49:52
7.Tomáš Lahučký (CZE)49:54
21.Jan Švec (CZE)79:52
3. místo týmy
KATEGORIE M16
poř.jménočas
1.Martin Šimáček (CZE)34:00
2.Nils Stein (GER)39:16
3.Jan Priessnitz (CZE)39:30
5.Robert Polák (CZE)40:30
17.Matěj Žáček (CZE)52:41
23.Jakub Petříček (CZE)59:47
1. místo týmy













MEDAILOVÁ BILANCE STÁTŮ PO TŘETÍM DNI
pořadístátbilance
1.Česká Republika10-4-8
2.Ukrajina5-8-2
3.Rusko3-5-8
4.Slovensko2-1-0
5.Německo0-1-0
6.Rumunsko0-0-1

Martin, Honza v kat. M16 Tým D16 Česká reprezentace si tak splnila úkol, který si přece vzala, získat alespoň 20 medailí. Nakonec jich bylo rovných 22. Ukrajina se z posledního místa v seřazení národů vyšvihla až na místo druhé za Českou Republiku. Slováci nedokázali navázat na svoji medailovou sbírku z prvního dvoumetrového dne a skončili na 4. místě.
Všichni zranění závodníci se po krátké domácí rekonvalescenci vrátí zpět do tréninku. Nikdo neutrpěl žádná vážnější zranění. Pořadatelé večer připravili grilování a diskžokej rozjel dlouho na MEŽD nevídanou party, která trvala až do půlnoci.

Ke stažení: fotky, výsledky, fotky pořadatelů
vydáno 14.6.
Druhý den: MEŽD sprint 3,5MHz
cíl Dnes se ve sprintovém závodě dočkali i čeští běžci, kteří sice ve světě už delší dobu patří mezi elitu, ale dosud se jim na ME nedařilo. Jako první závod, tak i tento stavěl Karel Fučík, takže závod nepostrádal kvalitu. Cíl byl u centra soutěže, u Hotelu Horník, start byl nedaleko.
Kateřina Bžatková Novinka na Evropském mládežnickém šampionátu je dá se říci úspěšně za námi. Ohlasy byly určitě pozitivní. Sprint je pouze individuální disciplína. Proto se nehodnotí týmový výkon, jako například u klasik. A jak dopadli naši?
W14: Naše nejslabší kategorie, ani nepřekvapila, ani nezklamala. Všechny naše závodkyně se seřadili za sebou na 8.-12. místě. Naše nejlepší běžkyně Justýna Bouchalová zaostala sice jen něco přes tři minuty za první, ovšem na lepší než osmé místo to nestačilo. Vyhrála Ukrajinka Liubov Lebedieva.
W16: Starší děvčata zvládla svoji reputaci ze včerejšího dne na jedničku. Po nevydařeném dvoumetru se Kateřina Bžatková rozhodla, že to tak nenechá a opravdu se tak stalo. Po doběhu zaznamenala první místo v kategorii, které jí vydrželo až do doběhu poslední závodnice a zaslouženě se stala Mistrní Evropy za rok 2013. Druhá nejlepší Barbora Matoušková skončila sedmá.
Martin Šimáček M14: Chlapci jednoduše řečeno zase váleli. Sice se jim nepodařilo vybojovat první místo, ale druhé a třetí jim neuniklo. ZA Fedir Karpovych z Ukrajiny zaostal Český závodník Jan Švec o 32 sekund, třetí doběhl Bílovický závodník Vojtěch Bžatek. Tato kategorie překvapuje čím dál více, uvidíme, jestli naši chlapci urvou zítra všechny pozice na stupních vítězů.
M16: Jestliže uvažujeme o absolutní ovládnutí bedny v kategorii M14, v této kategorii tomu není jinak. Oslnivým výkonem opět zaúřadoval Matěj Žáček a doběhl si pro prvenství v této kategorii a stal se tak premiérově Mistrem Evropy. Po včerejší stříbrné pozici tak dosáhl dalšího úspěchu. Třetí Martin Šimáček si oproti včerejšku o dvě pozice pohoršil a skončil na třetím místě. Překonal ho jen Ukrajinec Arsentiy Abramov, ale Martin určitě není z výsledku zklamaný. Matěj porazil Ukrajince o pouhé 3 sekundy.
Výsledky:
KATEGORIE D14
poř.jménočas
1.Liubov Lebedieva (UKR)15:29
2.Edit Lazoríková (SVK)15:51
3.Ekaterina Abdullina (RUS)16:20
8.Justýna Bouchalová (CZE)18:36
9.Anna Chmelařová (CZE)18:59
10.Anna Sobotková (CZE)19:14
11.Daniela Trpáková (CZE)19:21
12.Petra Liďáková (CZE)20:09
KATEGORIE D16
poř.jménočas
1.Kateřina Bžatková (CZE)19:12
2.Luchana Naumenko (UKR)19:49
3.Natalia Ravkova (RUS)20:15
7.Barbora Matoušková (CZE)23:54
10.Tereza Synková (CZE)25:20
13.Kateřina Papežová (CZE)29:13
14.Michaela Kučová (CZE)32:24













KATEGORIE M14
poř.jménočas
1.Fedir Karpovych (UKR)15:07
2.Jan Švec (CZE)15:29
3.Vojtěch Bžatek (CZE)15:52
6.Martin Kinc (CZE)16:33
7.Tomáš Lahučký (CZE)16:49
KATEGORIE M16
poř.jménočas
1.Matěj Žáček (CZE)16:06
2.Arsentiy Abramov (UKR)16:09
3.Martin Šimáček (CZE)16:49
4.Robert Polák (CZE)17:00
16.Jan Priessnitz (CZE)22:34
22.Jakub Petříček (CZE)27:40










MEDAILOVÁ BILANCE STÁTŮ PO DRUHÉM DNI
pořadístátbilance
1.Česká Republika6-3-4
2.Ukrajina2-5-2
3.Rusko2-3-6
4.Slovensko2-1-0

Matěj Žáček Kateřina Bžatková












Vítězové W16 a M16 Dominik Šrom už je po naraženém stehně schopen běžet, proto na osmdesátce do závodu nastoupí. Ovšem další Česká závodnice se zranila. Byla to Katka Papežová. Při sprintu si velmi lehce zvrtla kotník. Pravděpodobně by ale měla být schopná zítra běžet.
Jinak v českém týmu panuje dobrá nálada. Již před předposlední soutěží mají všichni reprezentanti alespoň týmovou medaili, takže nikdo nepojede domů bez medaile. Český tým má ambice získat celekem 20 medailí ze šampionátu. Uvidíme po zítřku...
Ukrajina si také zpravila reputaci. Po nevydařeném včerejšku, kdy byla v seřazení států až za Slovenskem se nyní nachází na druhém místě hned za Českem. Ale jistotu prvenství mezi národy i přesto stále nemáme. O všem rozhodne zítřek.
Ke stažení: fotky z ME ve sprintu + z vyhlášení, 2. závodní den ve shrnutí + výsledky, startovka 3,5MHz, fotky pořadatelů 144MHz, fotky pořadatelů sprint
vydáno 14.6.
Trénink sprintu ve čtvrtek, Multimédia EYAC
start tréninkového sprintuVčera byl trénink ve sprintu. Pořadatelé připravili tréninkový závod, protože jsou státy, ve kterých se sprint normálně jako u nás neběhá, tak aby si i oni vyzkoušeli sprintovou trať.
Dále se podíváme, jak pořadatelé zvládají Mistrovství po multimediální stránce.
cíl tréninkového sprintu Včerejší sprint vypadal podobně jako klasický sprint a dokonce podobný tomu, co se poběží dnes. Závodníci si otestovali přijímače, podívali se na vzhled kontrol (stojan s SI jednotkou, který je omotán červeno-bílou páskou). Samozřejmě jsme byli u toho i my. Dole můžete shlédnout jedno z videí z tréninku, na další je odkaz v části pro stažení. Za kvalitu se omlouvám :)
Pořadatelé po organizační stránce zvládají akci velmi slušně. Starty nejsou opožděny, kontroly jedou, tréninky jsou postaveny včas, zázemí je kvalitní. Čeští pořadatelé jak už je tradicí, tak i letos ukazují, že Česká Republika patří mezi špičku světového ROBu po stránce pořadatelské a díky výkonům reprezentantů i po stránce výkonnostní. Pořadatelé, jakož tomu bylo i v roce 2009 opět zajistili online výsledky přímo z cíle, takže zase pro jednou nemusíme brouzdat po internetu a hledat, kolik jsme to vyhráli medailí. Komentář k závodu přímo v cíli živě přináší nám všem známý Petr Hrouda hned ve třech jazycích, takže máme přehled o výsledcích v kategoriích i o tom, jak si vedou závodníci v lese.


Ke stažení: videa, fotogalerie pořadatelů + postupy vítězů, fotky z prvního dne
vydáno 13.6.
První den: MEŽD 144MHz klasika
cíl prvního dnePořadatelé zajistili oline výsledky přímo z cíle závodu + ze dvou kontrol v lese, takže jsme měli všichni, ať už diváci v cíli, tak i diváci na internetu informace živě přímo z tratě (online výsledky). A to nejdůležitější: jak dopadli čeští závodníci? Tak to se slovy jen těžko vysvětluje, ale pokusím se...
Tereza Synková Začnu bilancí českých závodníků po prvním dni MEŽD: 4 zlata, 2 bronzy a 2 stříbra. Už toto mluví za vše. První závod přinesl neočekávaná vítezství i pády favoritů (jak to u dvoumetru bývá). Pojďme se na kategorie podívat jednotlivě.
W14: Obecně se českým děvčatům nedařilo ani v jedné z kategorií. Výjimkou tomu nebyla ani tato kategorie. Nejlepší česká závodnice Daniela Trpáková obsadila sice krásné páté místo, ale se sedmým místem Anny Chmelařové to stačilo v uvozovkách pouze na třetí místo z týmů. Vyhrála Slovenka Barbora Filová, její krajanka a zároveň obhájkyně titulu Edita Lazoríková skončila na slušném 4. místě, což Slovensku zajistilo první místo v týmech.
W16: I když naše nejlepší závodnice v této kategorii Barbora Matoušková skončila na nepopulárním čtvrtém místě, na lepší, než bronzové umístěn v týmech to nestačilo. Druhá Češka Tereza Synková doběhla až desátá a možná i díky tomu, že v kategorii nezávodilo více týmů než tři, skončila česká pětice starších dívek třetí.
Matěj Žáček M14: Co nedokázala děvčata tak chlapci odčinili. Poté co Martin Kinc doběhl v suverénním čase do cíle ho žádný soupeř nedokázal předběhnout a Martin tak získal premiérový titul Mistra Evropy. Překonat se ho snažil i jeho český kolega Jan Švec, který sice na Martina nestačil, ale ostatní soupeře předběhl a doběhl si tak pro titul Vicemistra Evropy. Z toho je jasné, že týmová medaile nemohla mít jiný lesk, než ten nejdražší, zlatý.
M16: Na závěr nejpočetnější kategorie nejstarších borců se dá také nazvat "Šimáček category", neboť právě Martin Šimáček z Pardubic vyhrál s přehledem tuto kategorii a připsal si tak na své konto další titul Mistra Evropy. Komentátor závodu ani nemohl uvěřit času Martina na kontrole, kterou měli brát dle správného pořadí jako poslední a myslel si, že Martin poběží ještě na jednu. Naštěstí neběžel, protože jinak by o titul asi přišel a prvenství by získal Matěj Žáček, který se ve výsledkové listině na konci závodu ujal nakonec druhého místa. Což byl pro něho fantastický výsledek.
Výsledky:
KATEGORIE D14
poř.jménočas
1.Barbora Filová (SVK)46:11
2.Kristina Piskareva (RUS)56:17
3.Polina Rogovinskaya (RUS)57:49
5.Daniela Trpáková (CZE)59:17
7.Anna Chmelařová (CZE)70:19
9.Anna Sobotková (CZE)72:04
12.Justýna Bouchalová (CZE)83:38
18.Petra Liďáková (CZE)105:50
3. místo týmy
KATEGORIE D16
poř.jménočas
1.Tatiana Ovchinnikova (RUS)47:02
2. Elena Pisarenko (RUS)54:07
3.Luchana Naumenko (UKR)57:28
4.Barbora Matoušková (CZE)58:58
10.Tereza Synková (CZE)66:45
13.Kateřina Bžatková (CZE)86:55
14.Michaela Kučová (CZE)99:10
15.Kateřina Papežová (CZE)112:49
3. místo týmy















KATEGORIE M14
poř.jménočas
1.Martin Kinc (CZE)45:07
2.Jan Švec (CZE)49:09
3.Nikita Daniliuk (RUS)53:43
8.Dominik Šrom(CZE)66:56
10.Vojtěch Bžatek (CZE)71:24
24.Tomáš Lahučký (CZE)137:09
1. místo týmy
KATEGORIE M16
poř.jménočas
1.Martin Šimáček (CZE)43:01
2.Matěj Žáček (CZE)48:47
3.Pavlo Lebedyev (RUS)49:27
7.Jan Priessnitz (CZE)58:07
9.Robert Polák (CZE)60:31
19.Jakub Petříček (CZE)83:59
1. místo týmy












Honza Priessitz
MEDAILOVÁ BILANCE STÁTŮ PO PRVNÍM DNI
pořadístátbilance
1.Česká Republika4-2-2
2.Rusko2-3-4
3.Slovensko2-0-0
4.Ukrajina0-3-2

Po prvním dni v hodnocení států suverénně vedeme, uvidíme, co přinese zítřek. V závodě došlo také ke zranění jednoho z českých závodníků, a sice Dominika Šroma, který po nárazu stehnem o zbytek zlomené větve musel být ošetřen v nedaleké nemocnici. Nakonec se stehno zdá být jen pohmožděné, ovšem na zítřejší sprint pravděpodobně nenastoupí.
Ke stažení: Události v regionech - 1.závod ve čtvrtek (23:20), 1.závodní den ve shrnutí + výsledky, startovka pro sprint
vydáno 12.6.
Dnes příjezdový den: trénink, zahájení
Po příjezdu všech závodníků (do 15:00) a po obědě byl nachystaný trénink v obou pásmech. Závodníci si zkusili zaměřování, hlasitost kontroly v závislosti na vzdálenosti od ní nebo v závislosti na terénu. Označení frekvencí je samozřejmost. Sprintový trénink bude postaven až zítra po závodě. Před devatenáctou hodinou skončil zahajovací ceremoniál. Po večeři se závodníci maximálně sejdou na krátkou poradu a půjdou spát, zítřek bude náročný.
vydáno 11.6.
Online EYAC 2013
logo eyac 2013Nejaktuálnější dění na MEŽD 2013 budete mýt na stránkách foxtimes jako na dlani. Informace o umístění českých běžců budou odesílána z cíle závodu přímo na internet na tuto stránku. Ve večerních hodinách si pak na této stránce můžete přečíst shrnutí dne včetně medailových umístění a fotek (možná i videa) EYAC 2013.
Pořadatelé na stránkách soutěže zveřejnili plakát, obsahující mimo jiné informace o umístění cílů v jednotlivých dnech. Ve čtvrtek se poběží dvoumetr s cílem Medlově, páteční sprint bude v okolí centra závodu ve Třech Studních a poslední osmdesátkový sobotní závod bude s cílem v Zubří. Přesné umístění cíle bude pro fanoušky uveřejněno večer před závodem na oficiálních stránkách www.eyac2013.com. Takže neváhejte a přijďte s námi fandit!!! Na těchto stránkách jsou také další informace pro fanoušky, například kde sehnat ubytování, jak se dostat jinak než vlastním autem do cíle, památky blízko Třech Studní atd.
Pokud pořadatelé nezajistí online výsledky, můžete je naleznout na již zmíněné stránce EYAC 2013 onine results. Zde na MEŽD speciál pak můžete ve večerních hodinách shlédnout shrnutí dne, jako byste byli přímo na místě.
Hodně štěstí českým reprezentantům přeje tým pořadatelů EYAC 2013 a SK RADIOSPORT.
Ke stažení: plakát EYAC 2013, připravené medaile
vydáno 1.6.
Přehled favoritů, MEŽD video
mapa 3,5MHz MEŽD 2012Nominace jsou jasné, nyní závodníci jen dolaďují formu, psychicky se připravují. Jak je na tom ale svět? Od koho čekat medaile, mezi kým se bude bojovat do posledního metru?
Na facebooku bylo také zveřejněno video s náhledem do lesa, kde by se také mělo běžet.
10.podnabítka-Edit Lazoríková V kategorii D14 loni dvoumetr vyhrála, řekl bych překvapivě Edita Lazoríková ze Slovenska, těžko ale soudit, jestli úspěch zopakuje. Na paty jí ale asi bude šlapat ruská závodnice Kristina Piskareva. Z českých závodnic by se mohla nejvíce prosadit Justýna Bouchalová. Na osmdesátce je favoritkou Kutyreva Elena, nejlepší Češka by mohla být Daniela Trpáková.
10.podnabítka-Katarína Košútová Kategorie D16 je z českého pohledu zajímavější. Kateřina Bžatková má šanci uspět jak na osmdesátce, tak na dvoumetru. Díky vydařenému loňskému dvoumetru na ME je ale mírnou favoritkou pro dvoumetrový závod. Ovšem o titul bude také bojovat favoritka na vítězství v obou závodech Katarína Košútová. Podaří se jí to, nebo ji Kačka porazí?
10.podnabítka-Martin Šimáček Z kategorie M14 odešli zkušení borci do M16, ale přece jen tam zůstal Martin Kinc, český favorit pro oba závody. Ale i tak by bedna byla hodně příjemným překvapením. Na osmdesátce všichni úspěšní závodníci postoupili do kategorie M16, proto zde není favorit. A stejně je tomu nakonec i v pásmu 144MHz.
A teď už k pro nás nejzajímavější kategorie M16, kde máme hned tři reprezentanty obhajující medaili z loňského ME. Favorita na 3 zlaté medaile bychom našli v Martinu Šimáčkovi. Nikdo jiný nemá větší potenciál k vítězství. Uvidíme, kolik medailí si tedy nakonec z MEŽD odveze.
Pro sprint je těžké odhadovat favority, neboť se ještě nikdy na MEŽD neběžel, letos bude jeho premiéra. Rozhodnou rychlé nohy a rychlé rozhodování v lese.

Na facebooku se objevil odkaz na video z prostředí, kde se poběží letošní MEŽD. Upoutávku na MEŽD 2013 můžete shlédnout zde:

Ke stažení: výsledky loňského MEŽD
vydáno 29.5.
Shrnutí nominace
logo eyac 2013Dnes byly zveřejněny konečné nominace na MEŽD 2013. Z celkem 35 závodníků se nominovalo pouze 20 z toho bylo 7 z SK Radiosport. Byla použita 1 divoká karta a byl zrušen 1 sprintový nominační závod. Kostky jsou vrženy, pojďme se podívat, kdo s nimi bude hrát.
Trenér ŽDR zveřejnil neoficiálně nominace hned na konci nominačního soustředění ve Zvůli, ovšem oficiální verdikt se dozvídáme až dnes. Na nominaci se objevila oproti loňsku spousta nových tváří, což je zapříčiněno také díky většímu počtu nominovaných závodníků na ME. Zde ale už nominace:
M14
Martin
Kinc
(GBM)

Vojtěch
Bžatek
(GBM)

Jan
Švec
(ASP)

Dominik
Šrom
(GBM)

Tomáš
Lahučký
(DCH)
W14
Daniela
Trpáková
(DCH)

Justýna
Bouchalová
(FCL)

Anna
Sobotková
(ASP)

Petra
Liďáková
(DCH)

Anna
Chmelařová
(ASP)
M16
Jan
Priessnitz
(GBM)

Matěj
Žáček
(GBM)

Martin
Šimáček
(FPA)

Jakub
Petříček
(ELB)

Robert
Polák
(GBM)
W16
Kateřina
Bžatková
(GBM)

Barbora
Matoušková
(AFK)

Kateřina
Papežová
(DCH)

Tereza
Synková
(DCH)

Michaela
Kučová
(DCH)
převzato z ardf.cz
Nominovaní podle oddílů:Aktivita na ME:Mezinárodní účast:
oddílpočet
Bílovice7
Cheb6
Praha13
Pardubice1
Praha21
Svitavy1
Liberec1
typ závodníkapočet
neběžel ještě na ME9
běžel na ME 1×5
běžel na ME vícekrát6
kategoriepočet závodníků
D1422
D1622
M1430
M1633










Rekordmanem v počtu startů na ME je Martin Šimáček, který bude letos na ME startovat pošesté. O divokou kartu si zažádal Robert Polák, který se nemohl zúčastnit nominačních soustředění, ale díky dobrým výsledkům byl nakonec nominován. Největší boj o nominaci byl v kategorii M14, kde o posledních 3 postupových místech rozhodovaly jednotky bodů. Z kategorie D14 se nakonec díky malé konkurenci nominovali všechny závodnice, které v nominačním žebříčku byly zapsány. Gratulujeme nominovaným a přejeme hodně úspěchů na ME!
Ke stažení: konečný nominační žebříček, článek o nominaci na ardf.cz, nominace z GBM
vydáno 28.5.
Bulletin 3 - poslední dodatek
obrazek pdf22.5. pořadatelé vypustili do světa závěrečný bulletin 3 pro MEŽD 2013. Podrobný program mistrovsví, bližší informace o ubytování, obecné info k závodům to všechno najdete v bulletinu. Pojďme se podívat na podrobnosti.
Vrcholem letošní sezóny pro žáky a dorostence MEŽD 2013 se blíží. Vychází bulletin 3, ve kterém je v podstatě shrnutí všeho, co se na ME chystá. Podrobně je vypsaný harmonogram mistrovství:
Středa, červen 12, 2013
nejpozději ve 14:00 příjezd na místo, prezentace
12:00–15:00 oběd
13:00–17:00 trénink (v obou pásmech)
18:00 zahajovací ceremoniál
19:00–20:00 večeře
Čtvrtek, červen 13, 2013 (144 MHz)
7:00–8:30 snídaně + výdej balíčků
8:30 odjezd autobusem na start
9:45 odjezd autobusu do cíle pro diváky
10:00 start 00 pásmo 144MHz
16:00–18:00 trénink sprintu (ukázkový závod)
17:30–19:00 večeře
19:30 vyhlášení výsledků
Pátek, červen 14, 2013 (sprint 3,5 MHz)
7:00–8:30 snídaně
8:30 odchod na start
10:00 start 00 sprint 3,5 MHz
12:30 start pro zájemce
12:30–14:00 oběd
17:30–19:00 večeře
19:30 vyhlášení výsledků
Sobota, červen 15, 2013 (3,5 MHz)
7:00–8:30 snídaně + výdej balíčků
8:30 odjezd autobusem na start
9:45 odjezd autobusu do cíle pro diváky
10:00 start 00 pásmo 3,5 MHz
17:00–18:00 večeře
18:30 vyhlášení výsledků
19:30 závěrečná party & hamfest
Neděle, červen 16, 2013
7:00–9:00 snídaně, odjezd domů
logo eyac 2013 Žádné změny oproti původnímu plánu neproběhly. Pořadatelé letos myslí také na diváky a návštěvníky mistrovství. Na cíl klasik pro ně bude připraven autobus, který je do cíle závodů dopraví. Navíc, si zájemci budou moci zaběhnout také páteční sprint, aby si vyzkoušeli, jak náročné je vyhrávat.
Pořadatelé také upřesnili zakázané prostory. Prohlédnout si je můžete dole v řádku ke stažení.
Mapy budou pro všechny disciplíny A4, klasiky 1:15000, sprint 1:5000, stav jaro 2013, trénink klasik proběhne ve středeční příjezdový den. Modelový tréninkový závod sprintu bude probíhat ve čtvrtek. Ražení SportIdent - čipy. Ceny pro nejlepší tři závodníky jsou medaile a diplomy.
Ke stažení: Bulletin 3, upřesnění zakázaného prostoru
vydáno 27.5.
Poslední třetí nominační závody
Poslední nominační závody na nominačním soustředění ve Zvůli 23.-26.5. rozhodly o konečném nominačním žebříčku a tedy o nominaci na MEŽD 2013. ME se koná již za 15 dní. Reprezentanty čeká ještě MČR a NŽ ve Svitavách, ale tyto závody využijí závodníci k doladění formy před MEŽD. Poté je už Evropa.
7.podnabítka Nominační závody, ač květnové provázela zima a sem tam nějaká dešťová kapka, hlavně v noci. Dvoumetr neměřil zcela přesně (jak jsme již letos zvyklí), takže závodníci se v lese určitě neměli čas nudit. Zato na osmdesátce se nikdo na odrazy vymlouvat nemohl.
5 závodů v pouhých 3 dnech bylo naplánovaných, bohužel se vlivem počasí a selhání techniky uskutečnily pouze 4 závody. A sice 2× klasika 144MHz a 2× klasika 3,5MHz. Na osmdesátce se sváděl boj o minuty či sekundy, zvláště v kategorii M14, naopak dvoumetr se někomu povedl více, někomu méně. Zaváhání nedopustil nikdo z favoritů a můžeme se podívat na výsledky.
V kat. M14 se Martinu Kincovi příliš nedařilo, ale o bod udržel první místo před Vojtou Bžatkem. Oba se uchytili na špici s velkým náskokem a pravděpodobně spolu budou tvořit ambiciózní tým na MEŽD.
V kat. M16 nedopustil zvrat ani Martin Šimáček, který běžel pouze 4 nominační závody z 8 a i tak obsadil konečné 3. místo. Opět s velkým náskokem před ostatními dominovali na prvních dvou místech reprezentanti z Bílovic, a sice první Honza Priessnitz a druhý Matěj Žáček. Třetí do party se k nim pravděpodobně přidá Robert Polák, který si zažádal o divokou kartu.
V řekněme nejslabší české kategorii D14 vyhrála Trpáková Daniela před zvláště v posledních závodech dotírající Justýnou Bouchalovou. Na třetím místě v těsném závěsu skončila Anna Sobotková.
Kategorie D16 bylo o něco nabitější, i když ne o moc. Vyhrála s přehledem jako loni Kačka Bžatková, druhá za ní byla Bára Matoušková, třetí Katka Papežová na první ztrácela 17 bodů.
Letošní nominačky přinesly konečně vetší konkurenci zvláště do kategorií M14 a M16, kde se bojovalo o každý bod. Zajímavé je, že ve většině kategorií se oddělily od zbytku 2 nejlepší v kategorii. Letošní nominačky pro MEŽD 2013 skončily, výsledky se mažou, nyní se rozhodne o nejlepším jen na MEŽD 2013 Česko 12.6.-16.6.
Ke stažení: nominační žebříček ŽDR 2013
vydáno 21.5.
Jak běhat sprint & jak to vidí Fuf?
6.příspěvek-sprint-mapa.jpgNa letošním MEŽD je nová disciplína sprint. Tato nejrychlejší, nejadrelinovější, nejtaktičtější a divácky nejzajímavější varianta ROB se na velkém šampionátu dospělých objevila vloni již podruhé, žáci a dorostenci ji poběží poprvé až letos. Autor tohoto příspěvku Karel Fučík, který patří ve světě mezi elitu ROB běžců, který mimo jiné vybojoval loni na MS ve sprintu stříbro, byl tak hodný a rozebral nám mistrovský závod ve sprintu.
6.podnabítka Moje taktika při sprintu je následující. Na startu se snažím si co nejvíce zapamatovat z mapy a udělat si představu o závodním prostoru. Při startu mám co nejpřesněji nastaveno ladění na polohu, kde mám z tréninku frekvenci vysílače prvního okruhu, protože po startu je velmi málo času na zapnutí rádia, doladění a změření první kontroly. Směry kontrol si nekreslím a snažím se si je pouze pamatovat. To se lépe dělá, když člověk běží po startu jedním směrem. Proto, pokud to okolnosti dovolí, se snažím držet z počátku jeden směr (nejlépe po cestě). Samozřejmě, pokud už je zřejmé, že je třeba začít na trojce, tak na ni změním směr hned v první relaci. 6.podnabítka Volbu pořadí se snažím co nejvíce zjednodušit tím, že se snažím spíše začínat na krajních kontrolách. Při postupu na kontrolu si při sprintu téměř nikdy neberu azimut, jen se na konci relace podívám co nejvíce do dálky a držím směr pouze očima, tady ale pozor, pokud už jsem blízko u kontroly, tak se zase tak do dálky už dívat nemohu, abych kontrolu neminul. Ale o to víc je zde důležité držet přesně směr. V mapě se snažím hrubě držet, ale pokud se ztratím, tak se už moc hledáním nezdržuji. Po nalezení poslední kontroly prvního okruhu si zaměřím diváckou a pokud v té chvíli vím, kde jsem v mapě, tak dál běžím podle mapy a rádiem měřím kontroly z druhého okruhu. 6.podnabítka Tady je obzvláště důležité se snažit hodně soustředit na zapamatování směrů hlavně čísel kontrol, protože hlava už není schopna tolik myslet, jako na začátku závodu. Navíc pokud nevím, kde jsem v mapě, tak musím přelaďovat na diváckou a kontrolovat její směr. Po divácké se zase snažím co nejvíce zjednodušit pořadí.
Pokud běží člověk rychle a plynule, tak může běžet i o něco horší pořadí a pořád má šanci vyhrát. Důležité věci jsou: držet směr, nepřeběhnou kontrolu, nepropásnout relaci.
Tak hodně štěstí
Karel Fučík

Ke stažení sprintové mapy: ME 2011 Rumunsko, MS 2012 Srbsko, MČR 2012
vydáno 21.5.
Druhé nominační závody
Na závodníky čekalo prostředí Západních Čech. Před prvním dvoumetrovým závodem pršelo, což ovlivnilo zaměřování kontrol a krátká trať se kvůli tomu mnohdy o něco prodloužila. Druhý osmdesátkový závod zase trošku prověřil fyzičku kat. M16, kteří měli srovnatelnou trať s kat. M19. Podívejte se na nominační žebříček před posledními nominačními závody.
5.podnabítka Druhé závody zařazené také do nominačního žebříčku žáků a dorostenců na Mistrovství Evropy v Česku jsou za námi. Leadeři se vyšvihli na první místa, ale zatím nikdo nemá nic jisté. Největší zápletku přinesla kategorie M16, kde už 2 závodníci požádali o divokou kartu z důvodu neúčasti na předešlých závodech a tudíž mají méně bodů než ostatní a asi by je už na nominačním soustředění ve Zvůli nedohnali.
Kategorii M16 zatím vládne Matěj Žáček. V kategorii M14 je s přehledem první Martin Kinc, který sice pokazil (nebo spíš takticky zaběhl) poslední závod a získal za něj jen 2 body, ale stále má náskok jednoho bodu. V dívčích kategoriích je o předních pozicích už téměř rozhodnuto. V Kategorii D16 vede Katka Bžatková s náskokem jednoho bodu na druhou, ale s náskokem 10 bodů na čtvrtou v pořadí. Kategorie D14 má svou leaderku v Trpákové Daniele, která si vybudovala slušný náskok a jelikož jsou v kat. D14 jen 4 závodnice usilující o nominaci, všechny se asi nakonec na ME nominují.
Poslední nominační závody se uskuteční na nominačním soustředění 23.5.–26.5. ve Zvůli. Poté už budeme vědět konečné nominace na MEŽD Česko 2013.
Ke stažení: nominační žebříček ŽDR 2013
vydáno 16.5.
První nominační závody
První nominační závody v Hrčavě nám naznačili, jak se kdo na letošní sezónu připravil, od koho co máme očekávat. Zajímavý boj bude zejména v kategorii M14, která je nejvíce zastoupená a sice 13ti závodníky.
4.podnabítka-kacka O víkendu 11.-12.5. se uskutečnily závody národního žebříčku a také závody nominačního žebříčku v nejvýchodnější obci České Republiky Hrčavě. Od Slováků jsme se mohli těšit na osmdesátce nevídaně dlouhých postupů na první kontrolu v kat. MD19-, dvoumetr zase mezi kopci a ve svazích špatně měřil a časy se podobaly spíše dlouhé trati.
Tyto první závody pro kategorie MD14 a MD16 ukázaly, kdo na tom jak je, ať už po fyzické nebo technické stránce. Oproti loňskému roku jsme byli svědky změn v kategoriích, jenž byly zapříčiněny stárnutím závodníků a přestup do vyšších kategorií.
Největší změny jsme zaznamenali mezi dorostenci, kam přestoupilo 8 závodníků. Naopak zde zůstal jen 1 závodník, který ještě v kategorii M16 setrval z předešlého roku. Bude v očekávání, jak se čerstvým závodníkům v této kategorii bude na ME dařit. První pozici se dvěma výhrami si po Hrčavě s náskokem 4 bodů drží Robert Polák před druhým Matějem Žáčkem. Třetí je Honza Priessnitz. Favorit na vítězství v nominačkách, Martin Šimáček běžel kategorii M19 a výsledek se mu nezapočítával.
4.podnabítka-martin Kategorie M14 se vyvíjí také zajímavě. 6 závodníků v kategorii zůstalo a dalších 7 nových se přidalo. Takto zastoupené kategorie už dlouho nebyly. Vedení se po prvních dvou závodech ujal Martin Kinc, který byl již loni v této ktegorii a zúčastnil se také Mistrovství Evropy v Litvě 2012. Hodlá se nominovat i letos. Druhý je průběžně Vojta Bžatek, pro kterého by to byl jeho první start na velkém šampionátu. Na třetím místě setrvává Kuba Křen. Podle odhadů bude o třetí až páté místo ještě velký boj.
Co se týče dívčích kategorií, tam je nominace vcelku jasná. V kat D14 vede Trpáková Daniela nad Annou Sobotkovou, třetí je Bouchalová Justýna. Pro první dvě závodnice by to byla na ME premiéra. V kategorii D16 je výběr na nominaci širší, ale ne uspokojivý. První místo si zatím dělí Kateřina Bžatková s Kateřinou Papežovou, třetí je za nimi Matoušková Barbora.
Zatím závodníci mají za sebou 2 závody z 8. Nominovat se může až 5 závodníků z kategorie, takže šance na nominaci jsou vcelku vysoké. Hned týden po prvních nominačkách následují další nominační závody v Krásné u Aše (18.-19.5.).
Ke stažení: nominační žebříček ŽDR 2013
vydáno 5.5.
Jak funguje nominace na MEŽD?
3.příspěvek-MEŽD 2012 teamJak můžu bojovat o nominaci na MEŽD? Co mě čeká? Co pro to musím udělat? Jakou mám šanci? Vše o nominaci na Mistrovství Evropy žáků a dorostenců v Česku naleznete právě v tomto článku.
Princip nominace na MEŽD je jednoduchý. Jakýkoli závodník v kategorii MD14 a MD16, jenž se chce ve své kategorii nominovat, musí absolvovat nominační závody. Tyto nominační závody jsou vypsány na začátku roku šéftrenérem ŽDR (zde). Letos jsou první nominační závody zařazeny do závodů národního žebříčku, které se uskuteční v Hrčavě 10.–12. 5. (článek). Zde se běží dvě klasiky.
Bodování všech závodů nominačního žebříčku je následující:
1. místo...11 bodů
2. místo...9 bodů
3. místo...8 bodů
10. místo...1 bod
3.podnabítka-kacka


Mezi další nominační závody je zařazena KT a NŽ v Aši (článek). Na závěr jsou všichni účastníci alespoň jednoho předešlého nominačního závodu pozváni na závěrečné nominační soustředění žákovské a dorostenecké reprezentace, kde naposledy usilují o nominaci na ME. Do nominace zde jsou zařazeny 4 klasiky a sprint.
Na závěr se sečtou body za závody. Každému se následně škrtnou 2 nejméně obodované závody (kromě sprintu, ten se počítá vždy). Pokud má závodník u závodu 0 bodů, protože nebodoval, odečítá se mu právě 0 bodů.
3.podnabítka-martin Letos se může MEŽD zúčastnit maximálně 5 závodníků z každé kategorie + 1 náhradník (kdyby někdo nemohl jet na ME, tak jede místo něj). Z toho se nominují první dva z konečného nominačního žebříčku automaticky, o nominaci dalších 3 závodníků rozhodne šéftrenér reprezentace na základně výsledků, přístupu atd. Takže pokud si chcete zajistit 100% nominaci, musíte být nejhůře 2. v nominačním žebříčku. Pokud se závodník nemohl z nějakého důvodu nominačních závodů zúčastnit, ale jinak dosahuje dobrých výsledků, může do 25.5.2013 požádat o tzv. Divokou kartu. Závodníkovu nominaci pak zváží rada AROB.
4 kategorie, 20 závodníků, 9 nominačních závodů, 1 Mistrovství Evropy.
Kdo se nominuje? Kdo skončí v poli poražených? První nominační závod už 11.5. v Hrčavě!!!
Ke stažení: nominační zásady ŽDR pro rok 2013
vydáno 29.4.
Soustředění ŽDR 11.-14.4. Řásná
2.příspěvek-honzaJe to sice již delší doba, kdy toto soustředění proběhlo, ale stojí za to se k němu vrátit. Proč? Je to totiž poslední soustředění reprezentace před prvními nominačkami, které se uskuteční 10.5. na nejvýchodnějším bodě Česka, v Hrčavě. V tomto mezinárodním utkání radiových orientačních běžců budou také usilovat o nominace na ME v Polsku veteráni. Nic se proto nesmí ponechat náhodě.
2.podnabítka Za prvé, je nejdůležitější po zimě oprášit techniku. To reprezentanti udělali 21-24.3. v Říčanech u Prahy, kde se konalo první soustředění ŽDR v letošním roce. Za druhé je nutné oprášenou techniku dále vylepšovat. K tomu bylo určeno právě soustředění v Řásné. Účast 23 reprezentantů napovídala, že je o účast v nejprestižnějším závodě žáků a dorostenců, MEŽD, velký zájem, a že bude z čeho vybírat.
Kromě klasických tréninkových závodů byl i jeden speciální. Jednalo se o pásmo 3,5MHz. Trenér ždr umožnil reprezentantům na dálku porovnat výsledky tohoto závodu s mistrovským závodem, neboť postavil stejnou trať, jakou měli možnost běžet účastnící Mistrovství Evropy žáků 2009.
2.podnabítka-mapa2009 V porovnání s výsledky s MEŽ 2009 (výsledky) by byla z ČR nejlepší žákyně Kateřina Bžatková (4. místo) a nejlepší žák z ČR Robert Polák také na 4. místě. Což nejsou špatné výsledky. Podmínky se sice nepodobaly MEŽ 2009, byla zima, led, sníh, ovšem závodníci nebyli v takovém stresu z výsledku. Tyto výsledky nadějně naznačují, že by se zisk medailí ze šampionátu mohl opět zvýšit na nadprůměr, jako tomu bylo právě v roce 2009 na MEŽ Česko. Tehdy si žákovská přípravka odvezla domů 13 medailí (6-4-3).
Ke stažení: výsledky závodů ze soustředění
vydáno 27.4.
Vydání Bulletinu číslo 2 upřesnilo informace
obrazek pdfNejen závodníci vyhlížejíc propozice číslo 2 na Mistrovství Evropy žáků a dorostenců se konečně dočkali. Bulletin 2 vyšel.
hotel Horník Naši reprezentanti ještě nezačali usilovat o nominaci na ME, ale předposlední bulletin již vyšel.
Jako první zásadní informace je o ubytování. Domluveny jsou 2 místa ubytování. Jelikož ale může být jen jedno centrum, které je v Hotelu Horník, druhý penzion, Pension Horácko, bude dál od centra dění. Závodníci by tím ale neměli být nijak ovlivněni. Cesta od jednoho hotelu do druhého trvá zhruba 10 minut a měří 630 metrů.logo eyac 2013
Plán mistrovství se nezměnil:
12.6. STŘEDA - Příjezd, trénink klasik
13.6. ČTVRTEK - MEŽD 144MHz klasika, trénink na sprint, vyhlášení
14.6. PÁTEK - MEŽD sprint 3,5MHz, vyhlášení
15.6. SOBOTA - MEŽD 3,5MHz klasika, vyhlášení, hamfest
16.6. NEDĚLE - odjezd
Kategorie stejné jako loňské mistrovství: M14, D14, M16, D16
Ohledně počasí pořadatelé uvádějí, že je terén zvlněný, v lese jsou cesty různé kvality. Běh tímto lesem patří mezi ten náročnější. Počasí je v dobu konání akce proměnlivé a také se zde vyskytují mokřiny.
Technické informace:
Mapa je uváděna ve formátu A4, 1:15000 (sprint 1:5000), stav jaro 2013, ražení: SI jednotky (čipy).
S vydáním Bulletinu 2 platí zakázaný prostor v okolí 15km od Nového Města na Moravě (tj. u Tří Studní). Tzn. že se účastník závodu MEŽD 2013 nemůže v tomto prostoru pohybovat, účastnit se zde závodů, tréninků, soustředění a jiných aktivit, které by mu poskytovali výhodu nad soupeři.

Ke stažení: Bulletin 2, zakázaný prostor