Shrnutí sezóny 2012

Jestliže jsem loni psal o celkem vydařeném roce, tento rok byl více než vydařený. Žáci dosáhli svých prvních úspěchů na Mistrovství Evropy v Litvě. Nyní tak mají celkem slibně našlápnuto k dalšímu zdolávání evropských mistrovství. V roce 2013 je čeká Mistrovství Evropy tady u nás na Vysočině. Vůbec špatně si nevedli ani starší závodníci, kteří mají vlastní Mistrovství. Mistrovství světa 2012 se konalo v srbském Kopaoniku. Oproti roku 2011 se naše oddílová účast na šampionátu rozrostla z 5 členů na 7 členů. Díky tomuto posílení reprezentace o bílovické členy vzrostl počet vybojovaných medailí pro Českou Republiku. Zatímco v roce 2011 jsme dovezli do Bílovic 7 medailí, za rok 2012 to bylo 10 kusů. Co se nepovedlo žákům na ME, povedlo se Kubovi Šromovi na MS a jako jediný si odváží první místo z hodnocení jednotlivců. Daleko od něj nezůstal ani předseda našeho oddílu, Jirka Mareček, který si v nadupané kategorii vybojoval dvě třetí místa. Tento výčet ale není kompletní. Za rok 2012 do našich řad přibylo více závodníků, kteří se na vrcholné akci umístili velmi slušně. Ale všechno postupně :).
zvětšit obrázek První krajský přebor 10.3.
Jen co roztály poslední ledy, oprášili jsme přijímače a vyrazili do lesa na prvním krajském přeboru. V tomto období byla ještě docela zima, takže jsme krátké rukávy a kalhoty prozatím nechali doma. Prvního závodu se zúčastnil pouze náš oddíl. Postupem času se ale k poledni začali sjíždět závodníci z celé republiky. Ne že by se přijeli podívat, jak se pořádně závodí, spíš to měli po cestě...
Na obrázku je náš nový člen od počátku roku 2012 (i když s námi běhá už nějaký pátek)


výsledky, stránka závodu
zvětšit obrázek Soustředění REPRE a přípravky (Blansko) 10.-18.3.
No abych dopověděl předchozí myšlenku; ...Jeli totiž na REPRE soustředění do Blanska. Takže na to, že to byl jen krajský přebor, úroveň závodů byla celkem vysoká. Všichni si na soustředění vyzkoušeli, jak jsou na tom po zimě fyzicky i technicky. Na poslední tři dny na víkend přijeli i reprezentanti žáků a dorostů.
fotky
zvětšit obrázek Krajský přebor (Javůrek) 25.3.
Jaro, to pro ROBáky znamená: krajské přebory, soustředění a zase krajské přebory. Všechno se musí stihnout ještě před prvními nároďáky, pak už na to není čas.
výsledky, stránka závodu
Výběrové soustředění REPRE (Velké Meziříčí/Nesměř) 29.3.-1.4.
Na tomto soustředění je čas ukázat co jste zač. Dle výsledků vás trenér reprezentace dosadí do užšího nebo širšího kádru. Kvůli tomu se sjedou všichni závodníci, co chtějí něco dokázat, právě sem. I když toto soustředění jich zrovna zas tak moc nebylo.
výsledky, fotky

6.-9.4. se v Doksech uskutečnilo další soustředění REPRE. Tentokrát šlo pouze o trénink.
zvětšit obrázek Krajský přebor (Soběšice) 18.4.
Dlouho jsme neměli krajský přebor, takže jsme hned museli další uspořádat v podobě krátké dvoumetrové tratě. Hezky strávené odpoledne.
výsledky, stránka závodu
O-sport cup 2012 (Radíkov) 27.4.-29.4.
zvětšit obrázek Stejně, jako v roce 2011, tak i v roce 2012 sezónu zahájil O-sport cup. Poslední dubnový víkend svítilo sluníčko, takže počasí akci nezkazilo. (Celkem překvapivě v roce 2012 málo kdy na závodech pršelo) Závodníkům se O-sport cup tak líbil, že byl zvolen soutěží roku 2012, stejně jako v roce 2011. Mimo závody se mohli účastníci zajet podívat na památky do nedalekého města Olomouce.

Jelikož výsledky našich závodníků již jsou zpracovány na samostatné stránce, která je speciálně dělaná pro danou akci, nebudu je tady zveřejňovat.

Zisk celkem 22 medailí (8-8-6)
výsledky, fotky, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
REPRE soustředění Ukrajina 28.4.-6.5.
I několik našich členů se tohoto soustředění zúčastnilo a je nutno říct, že je obohatilo nejen po stránce ROBácké. Ti, kdož absolvovali toto soustředění, je pro ně jídlo ze školní jídelny mňam. Pořadatelé pro nás přichystali několik náročných etap, takže jsme si Ukrajinu docela užili.
výsledky
zvětšit obrázek Jarní oddílové soustředění GBM (Běleč nad Orlicí) 5.-8.5.
Na jarním soustředění oddílu, jsme nebyli jako oddíl sami. Přidali se k nám i Robáci z Pardubic. Pořádání krajských soutěží jsme si mezi sebe rozdělili. Když se Turnováci a Pražáci dozvěděli, že se v Bělči něco bude dít, neváhali a dorazili taky. Konkurence tedy byla a my mohli mezi sebou poměřit své síly.
Stránka soustředění i s výsledky + fotky
A zase soustředění
Jako první měli 10.5.–13.5. žáci a dorostenci. Bylo to poslední soustředění před jejich nominačkami na Mistrovství Evropy, které měli v Litvě.
REPRE si 21.6.–24.6. užila pár Orienťáčků v rámci závodů českého poháru a pár robáckých výletů do lesa.
Nominační soustředění ŽDR (Nová Rokle) 7.6.–10.6.
Předposlední šance, jak nahnat body do nominačního žebříčku, aby mohli žáci a dorostenci reprezentovat Českou Republiku na MEŽD v Litvě.
Závodníci SK RADIOSPORT usilující o nominaci:
M14: Matěj Žáček, Jan Priessnitz, Robert Polák, Martin Kinc, Vojtěch Bžatek
M16: Václav Hrubý
D16: Kateřina Bžatková
Srdce Beskyd 2012 (Čeladná) 15.6.–17.6.
zvětšit obrázek Beskydské lesy se staly na víkend útočištěm radioorientačních běžců. Radioklub Nový Jičín zde pořádal dvě MČR a národní žebříček. I když centrum závodů bylo položeno ve vysoké nadmořské výšce, sluníčko zde pořádně hřálo.
Tyto závody byly poslední šancí pro kategorie MD14 a MD16, aby se nominovali na Mistrovství Evropy v Litvě.

Zisk celkem 28 medailí (10-7-11)
výsledky, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
Nominační žebříček ŽDR 2012 žebříček nominovaných
Nominovaní z našeho oddílu:
M14: Jan Priessnitz, Robert Polák, Matěj Žáček, Martin Kinc
D16: Kateřina Bžatková
REPRE nominační soustředění
Pozadu nemohou zůstat ani juniorské a seniorské kategorie. Takže se 21.6.–24.6. uskutečnily jedny z prvních nominací na Mistrovství světa v Srbsku. Tento rok se poprvé mají běžet na MS čtyři disciplíny. Nominovat se mohou maximálně čtyři lidé na kategorii. Z toho dva nejlepší podle nom. žebříčku běží všechny závody na MS. Zbylé dva reprezentanty určí šéftrenér národní reprezentace a ti běží každý jen dva závody. A to buď klasiky nebo sprint + foxoring.
V kat. MD19 a MD20 usilují z SK RADIOSPORT o nominaci:
M19: Šrom Jakub
M20: Matula Petr
D20: Moučková Andrea, Procházková Lucie
4 dny ROB 2012 (Vidnava) 4.7.–8.7.
zvětšit obrázek Náš oddíl v tomto roce organizoval právě tyto vícedenní závody. Naposledy tomu tak bylo v roce 2009, kdy jsme organizovali 5 denní ROB v Řásné. Letos jsme jako centrum závodu vybrali Vidnavu. V teplém letním prázdninovém počasí jsme mohli spatřit nejen sportovce z celé České Republiky, ale třeba i z Ukrajiny, Slovenska, USA, Rumunska, Německa, Moldávie a jiných zemí. Náročné počasí donutilo závodníky vydat ze sebe to nejlepší.

Zisk celkem 40 medailí (19-10-11)

výsledky, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
Nominační žebříček veteránů 2012 žebříček nominovaných
Nominovaní z našeho oddílu:
D35: Hažmuková Pavla (nakonec nejela)
D50: Látalová Alexandra
D60: Hanslianová Petra (nakonec nejela)
M40: Žáček Zbyněk, Mokrý Pavel, Hrouda Petr (nakonec nejel)
M50: Mareček Jiří
13. Mistrovství evropy žáků a dorostenců 2012 Litva    11.-14.7. MEZD 2012
13. ME hostila Litva, která pro středoevropské závodníky mohla nabídnout zajímavý podmáčený terén s minimální povrchovou vyvýšeninou. Tyto podmínky již dopředu naznačovaly, že obzvláště dvoumetr nebude vůbec jednoduchý. Podle závodníků byly především dohledávky velice obtížné. Závodníky ze 12 zemí tak neprověřila jen zvětšit obrázek fyzická, ale i taktická příprava. Nejlépe z Čechů si vedl pardubický Pavel Hladík s jedním individuálním zlatem a bronzem a se dvěma týmovými bronzy. Z našeho oddílu si odvezli cenný individuální výkon v podobě bronzu: Kateřina Bžatková a Polák Robert, v podobě stříbra to byl Jan Priessnitz. Pro náš oddíl bylo MEZD 2012 zhruba stejně úspěšné, jako to předchozí se ziskem 2 stříbrných a 5 bronzových medailí. (MEZD 2011: 1-2-4)
1. RUS 20 medailí (8-8-4)
2. UKR 10 medailí (6-2-2)
3. CZE 12 medailí (1-5-6)
zvětšit obrázek zvětšit obrázek


















zvětšit obrázek zvětšit obrázek zvětšit obrázek


















výsledky, fotky od pořadatelů, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
REPRE nominační soustředění č.2
Toto soustředění rozhodlo o budoucích závodnících, kteří se utkají s těmi nejlepšími ze světa na Mistrovství světa 2012 v Srbsku.
Nominace juniorů a seniorů žebříček nominovaných
Nominovaní z našeho oddílu:
M19: Šrom Jakub
D20: Procházková Lucie
M20: Matula Petr
Zpráva o nominovaných veteránech žebříček nominovaných
Zpráva o nominovaných juniorech a seniorech žebříček nominovaných
Letní oddílové soustředění GBM (Svratouch) 18.-26.8.
Než se dostaneme k našemu oddílovému letnímu soustředění, musím zmínit poslední REPRE soustředění 10.-19.8. před vrcholem sezóny, Mistrovstvím světa v ROB v Srbsku. Na letním soustředění jsme měli krásné, slunné počasí, které se jen trochu ke konci soustředění pokazilo. Zde jsme již podruhé naplno využili SI jednotek, které jsme měli nově od začátku roku 2012. Účastníci soustředění se tak mohli podrobně podívat, kde nejvíce času ztratili nebo naopak získali. Samozřejmě nemohl chybět ani Krajský přebor na dlouhé a noční trati.
zvětšit obrázek
Stránka soustředění i s výsledky + fotky
16. Mistrovství světa 2012 Kopaonik-Serbia   10.9.-15.9.
zvětšit obrázek
zvětšit obrázek
MS 2012 logo
Všemi nominovanými závodníky očekávaný vrchol sezóny v podobě Mistrovství světa v horském, nejvýše položeném městečku u jižní hranice Srbska, Kopaoniku. Všudy přítomný horský terén naznačoval, že závody v tomto terénu nebudou jednoduché. Pořadateli připravené tzv. předzávody umožnili soutěžícím se dobře připravit na nadcházející dny. Po čtyřech tréninkových závodech nadešel odpočinkový den.
zvětšit obrázek
zvětšit obrázek
Program mistrovství byl následující: 1. den - 144MHz/3,5MHz, 2. den - SPRINT, 3. den - 144MHz/3,5MHz, 4. den - FOXORING. I přes počáteční nezdary v prvním závodě, kdy se nám dvoumetr vůbec nepodařil a osmdesátka taky nebyla nic moc, jsme se vzchopili a bojovali do posledního metru posledního závodu. A vyplatilo se. Hned druhý den jsme sprint ovládli a dostihli tak Ruský tým v čele pořadí národů. Další závody jsme se opět nenechali zahanbit a oproti roku 2011, kdy jsme z ME v Rumunsku odváželi 43 medailí (22-13-8), jsme si ze Srbska odvezli 49 medailí (19-17-13). Nejúspěšnějšími českými reprezentantkami, které jen těsné neovládli svou kategorii se ziskem čtyř zlatých medailí (3-1-0) jsou: Michaela Gomzyk Omová a Eliška Voráčková. Chlapi také nezůstali pozadu. Již tradičně nejúspěšnějším českým mužem se stal Karel Fučík se ziskem čtyř individuálních medailí (2-2-0). Nejúspěšnějším závodníkem z oddílu SK RADIOSPORT byl Jakub Šrom (1-1-0), hned za ním Jiří Mareček (0-0-2). Náš oddíl získal celkem 10 medailí (3-5-2) z toho 6 individuálních. A to je jen stručný výčet našich nejlepších závodníků. Vše o Mistrovství světa 2012 do nejmenších detailů naleznete na stránce MS 2012

výsledky, nejrozsáhlejší galerie fotek, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes zvětšit obrázek zvětšit obrázek


















zvětšit obrázek zvětšit obrázek
1. CZE 49 medailí (19-17-13)
2. RUS 46 medailí (15-16-15)
3. UKR 32 medailí (14-8-10)
4. BLR 8 medailí (5-1-2)
5. GER 14 medailí (3-7-4)

zvětšit obrázek



MČR klasika pro všechny kategorie (Bečov nad Teplou) 21.9.–23.9.
zvětšit obrázek Nezvykle brzy po vrcholu sezóny tu byli další nároďáky. Organizátoři pro nás připravili zajímavou stavbu tratí, která se neběžela tak jednoduše, jak se asi čekalo. Počasí už také nebylo zrovna letní, takže se závodníci museli přizpůsobovat novým vlivům počasí. Vzhledem k nedávnému konání Mistrovství světa se reprezentanti ROBu rozhodli nakreslit pár postupů na mapy, které rozhodli o jejich dobrém umístění právě na mistrovství, aby i ti, co se MS nezúčastnili, mohli vstřebat atmosféru MS.

Zisk celkem 25 medailí (7-8-10)
výsledky, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
zvětšit obrázek Okresní přebor (Bílovice) 9.10.
Na podzimní předposlední okresní přebor přišlo pár odvážlivců. Počasí už není co bývalo, nastává zima a brzká tma. Ale i tak se zde objevilo pár nových nadšenců. Snad jim zájem o tento krásný sport vydrží.
výsledky, stránka závodu
Pohár přátelství (Řevnice) 12.–14.10.
zvětšit obrázek Poslední dvoudenní závody ROB byl opět Pohár přátelství. Závody nás prověřili zvláště fyzicky, neboť tratě nebyli zrovna krátké. Převýšení bylo také slušné. Zajímavostí byla také soutěž týmová, kdy se vybrali tři závodníci z různých kategorií, sečetlo se jejich umístění v jednotlivých závodech a udělalo pořadí těch nejlepších týmů. Toto týmové hodnocení vyhrál pardubický tým. My jsme týmy nesestavovali.

Zisk celkem 21 medailí (9-5-7)
výsledky, webové stránky pořadatelů, stránka závodu na foxtimes
MČR na dlouhé trati (Milín) 3.11.
Poslední mistrovský závod sezóny byl poblíž Prahy a nepřipomínal moc velkou soutěž. Jelikož se tento den konalo více akcí, závodníci si mnohdy vybrali jinou, než byl tento mistrovský závod. Ale i tak jsme si závody užili. Mnozí z nás se umístili oproti jiným závodům lépe, takže si hodně lidí odvezlo své první sezónní tituly. Lepší pozdě, než nikdy.

Zisk celkem 6 medailí (3-2-1)
výsledky
zvětšit obrázek Poslední krajský přebor (Adamov) 18.11.
Sezóna už skončila a my jsme se sešli na závěrečném netradičním krajském přeboru. Netradiční proto, že se soutěžilo v jednom závodě hned ve dvou disciplínách. A to v pásmu 3,5MHz, kde na kontrolách byly mapy se zákresy lišek, které jsme museli navíc dohledat. Kromě stálých závodníků si s námi přišli zazávodit i klasičtí orienťáci.
výsledky, stránka závodu

Shrnutí:
Sportovec roku: Michaela Gomzyk Omová (FTU)
Juniorka roku: Alžběta Léharová (FPA)
Veterán roku: Eliška Voráčková (ASP) (3. místo Jiří Mareček GBM)
Objev roku: Jakub Šrom (GBM)
Soutěž roku: O-sport Cup (GAP)
Celkové výsledky ankety odkaz

Celkem 56 Mistrů České republiky z oddílu SK RADIOSPORT
Národní žebříček všech závodníků: nz závodníci
Oddílový žebříček závodníků: pro excel 2003 oddílový žebříček          pro excel 2010 oddílový žebříček

pořadíjménoMistr ČR
1. místoBžatková Kateřina
1. místoŠrom Dominik
3. místoMareček Jiří
4. místoPriessnitz Jan
5. místoŠrom Jakub
5. místoPolák Robert
5. místoMatulová Lucie
5. místoLátalová Alexandra
5. místoŽáček Zbyněk
5. místoPetr Hrouda

Celkové 1. místo mezi oddíly (již po 11 v řadě)    nz oddíly

pořadíNázev oddílupočet bodů
1. místoSK Radiosport Bílovice nad Svitavou7076
2. místoSZTM ROB Pardubice4236
3. místoRadioelektronika Cheb - oddíl ROB3573
4. místoRadioklub OK1KYP3 296
5. místoFOX-klub Praha2 118


V Národním žebříčku závodníků jsme obsadili první místa v 5 kategoriích ze 14.
Již po 11 let se náš oddíl umístil na 1. místě v hodnocení oddílů.
Oddíl nyní čítá 182 členů, z toho 132 aktivních závodníků (Tedy o 7 více než v roce 2011).
Činnost SK RADIOSPORT v roce 2012 činnost 2012
Média: Bílovický zpravodaj 2012 č.2 Bílovický zprvodaj 2012 číslo 2     Bílovický zpravodaj 2012 č.4 Bílovický zprvodaj 2012 číslo 4
Ocenění nejlepších sportovců oddílu SK RADIOSPORT na závěr sezóny 2012 (14 minuta)